Menar hon allvar? Behöver vi verkligen en marknadschef?!
Leadership

Behöver vi verkligen en Marknadschef?

Jenny Videsparv - 11.10.2023

På riktigt, behöver vi verkligen en marknadschef...

Svaret på frågan är: Ja!

Välkommen till marknadsmänniskors värld vad gäller att synliggöra nyttan med våra roller!

Inte för att det skall behövas, men där hänförande kampanjer och kreativa virvlar ofta får fokus är det förståeligt varför vissa beslutsfattare gärna slopar den utgift som vi representerar. Kanske är det så att man inte riktigt förstår vad en marknadschef verkligen gör om dagarna? De flesta vet att det är "bra" att ha en marknads(- och kommunikationschef) men prislappen som medföljer vill man däremot ducka. För vem vill prata om "rolig" kommunikation när marknaden faller isär och det brinner på annat håll?

Med tanke på diskussionerna som till och från pågår om marknadschefens roll, inte minst vad gäller hur rollen som marknadschef har kommit att förändras så tänkte jag dela med mig lite av hur arbetet kan se ut bakom kulisserna och framförallt hur kravställningen på rollen och arbetsuppgifterna fortsätter att formas i relation till samhällsutvecklingen.

Marknadschefens närvaro eller lön skall inte centreras kring skicklig jonglering av ord och idéer. Samtidigt som många organisationer idag hyllar marknadschefens betydelse så finns det fortfarande så många andra som menar att kostnaden helt enkelt inte lämpar sig att prioritera. Och så kan det ju vara, men hur många förstår egentligen arbetet bakom en kampanj? Och hur ofta synliggör vi marknadsmänniskor vårt faktiska arbete? Hur många känner till att det finns marknadschefer som är ensamma på sin avdelning och/-eller bär flera hattar i en liten organisation? Och vad händer när vi pratar stora organisationer? Hur mycket ansvar åläggs marknadschefen där egentligen och var går gränsen? Ja, det börjar blir svårare och svårare att se. Men för denna lilla läsning, låt mig göra ett försök i att adressera arbetet bakom kulisserna.

Arbetet bakom kulisserna

I marknadsföringens värld är det som att stiga in i ett fyrverkeri av kreativa tankar och ögonblick. Marknadsteamen runt om i världen genererar idéer som är glittrande, bedårande och ibland lite kaotiska. Även om kreativiteten verkar oändlig, är sanningen att förvandla en vanlig produkt eller tjänst till ett extraordinärt äventyr något som kräver noggrann planering och tufft arbete.

En framstående kampanj exempelvis är inte bara smart copy utan ett skal av djupgående forskning och dataanalys. Det handlar om att förstå varje steg i kundresan, att kartlägga den som en konstnär väljer färger på paletten. Det kräver noga tappande in i kundens resa, fånga deras attityder genom undersökningar och identifiera deras preferenser som dolda skatter. Varje beslut bör vara förankrat i siffror och insikter, för att ge kampanjen en solid grund att stå på. Det är som att skulptera ett mästerverk av information och insikt, där varje detalj är formad av en förståelse för människors behov och önskemål.

Vad gäller min karriär har den varit en mångfacetterad resa där jag har haft möjlighet att kombinera strategiskt tänkande med praktiskt arbete. I olika roller har jag burit olika hattar, från den strategiska planeraren till den operativa utföraren. Bakom kulisserna har jag varit arkitekten som bygger och finjusterar content, diplomaten som förhandlar samarbeten och problemlösaren som hanterar alla snårigheter. Det är en imponerande balansakt mellan högnivåstrategi och hands-on utförande som verkligen definierar detta yrkesliv.

”Kan du skriva ihop några ord om OpenAI's GPT-3” skriver en kollega på Teams. ”Ja men visst kan jag det” svarar jag. Och så kommer följfrågorna som ni vet att de som jobbar med marknad och kommunikation kommer att ställa, ”vad är syftet; vilken målgrupp vill du nå; målsättning” med mera.

”Gör bara gör!!”
"Okej, så låt mig göra!"

Men låt oss få det sagt att för varje text som levereras så har någon slags djupdykning gjorts i någon slags rapport eller läsning av x-antal källor. För vem vet egentligen vad OpenAI's GPT-3 är? Och varför är det viktigt för just Lisa som är 55 år gammal i Gnesta? Ja, i detta fall är Lisa bagare och kan gynnas av att använda GPT-3 för att generera receptidéer, erbjuda kreativa bakningstips, eller till och med skapa marknadsföringsinnehåll för hennes bageri. Men det handlar också om att hjälpa Lisa förstå hur hon kan använda GPT-3 som en assistent för detta vad gäller att formulera texter och ge inspiration för nya smaker och kombinationer. Förhoppningsvis så är Lisa en bagare i särklass och behöver inte hjälp med smakrådskominationer, men för henne så kan GPT-3  vara ett användbart verktyg för att öka produktiviteten och kreativiteten inom bakning samt för att stödja hennes företagsrelaterade kommunikationsbehov.

Så här är det, för att kunna skapa så måste jag samarbeta med sälj, produktutveckling och operations för att själv få en förståelse för produkten och det bästa sättet att kommunicera dess unika fördelar. Det handlar om att säkerställa en enhetlig linje i både intern och extern kommunikation. Mycket av arbetet som vi marknadschefer bedriver handlar också om att hålla höga kvalitetsstandarder, inte minst inom budget och att vi är smarta med pengarna. Sedan sker inte heller allt arbete i det digitala, utan också i den fysiska världen där de fysiska ansträngningarna som exempelvis närvaro tar en stor bit av kakan.

Som marknadschef är man även dirigenten för ett team av specialister, från reklambyrå, leverantörer till sociala medie-experter, och ser till att alla spelar i harmoni och att initiativet når rätt. En betydande del av tiden går därmed åt att hålla alla informerade om pågående initiativ och framsteg. Det krävs smart tänkande kring uppföljning, analys av data för realtidsjusteringar och skapande av underlag för förbättringar inför nästa initiativ. Att hantera utmaningar och dela framgångar är en naturlig del av spelet.

Bakom kulisserna hanterar marknadschefer frågor om marknadsstrategi, kommunikationsstrategi, kriskommunikation, tjänste/produktmarknadsföring, varumärkesbyggande, innehållsstrategi, evenemangsplanering, PR, marknadsanalys, relationer med intressenter, försäljningsstöd, budget och resursförvaltning, kundrelationer, analys, mätning, optimering och det faktiska genomförandet av det mesta som nämnts. Dessutom fokuserar de på att optimera marknadsföringsprocesser, system och teknologier för att öka effektiviteten och resultatet.

Hur marknadschefsrollen växer och börjar omfatta fler viktiga arbetsuppgifter

Visst har jag vid det här laget konstaterat att marknadschefer spelar en mångfacetterad roll och navigerar genom olika områden inom marknadsföring och kommunikation? Bra! Vi skall också kunna mer om allt. Att ha en förståelse för marknadsautomatisering har kommit att bli avgörande för att kunna kravställa på frågan om effektivitet, medan AI-marknadsföring sakta blir ett krav vad gäller arbetet med att omvandla dataanalys och innehållsskapande. Innehållsmarknadsföring, SEO och e-postmarknadsföring kräver strategisk skicklighet, medan sociala medier-baserad marknadsföring betonar äkthet och engagemang. Att navigera i PPC och betalda annonser kräver en strategisk ansats, tillsammans med en god förståelse för juridiska och etiska överväganden för att skydda varumärket.

Kontinuerligt lärande och anpassning är avgörande och inkluderar datadriven beslutsfattande, personifiering och en agil marknadskultur. Integration av offline- och online-strategier, förbättring av kundupplevelsen, anammande av hållbarhet och skapande av strategiska partnerskap bidrar till ett holistiskt marknadsföringsperspektiv. Anpassning till nya teknologier, ledning av multikanalstrategier, investering i medarbetarutveckling, krishantering och utvärdering av marknadsprestation och KPI:er utgör den mångsidiga kompetensuppsättningen som krävs för framgång.

Samhället utvecklas, marknadschefens roll växer, och marknadsteamen förändras, så låt oss inte glömma deras viktiga roll. Det är trots allt de som jobbar med marknadsföring och kommunikation som ger ”liv” åt tjänster, produkter och varumärken, och det är dessa yrkesprofessionellas beslutsamhet att förverkliga idéer som också är den motor som driver framgång. Det viktiga att komma ihåg är att detta arbete formar hur vi ser på världen och varumärken omkring oss. Så när vi fortsätter att navigera framåt i en samhällsutveckling som går helt galet fort, kom ihåg att marknadschefen behövs! Kom ihåg att ett marknad- och kommunikationsteam behövs!

Ett marknadsteam på Teleperformance

Inom Teleperformance står vi som tillhör marknadsteamen i framkant av vårt uppdrag att erbjuda överlägsna kundupplevelser. Genom att ständigt reflektera och förnya våra tillvägagångssätt strävar vi efter att skapa meningsfull kommunikation och initiativ som inte bara bygger starka relationer med våra kunder utan också ger värdefulla insikter som inspirerar olika branscher och vertikaler. Genom att vara proaktiva och innovativa i vårt arbete ser vi till att vara steget före och fortsätta leverera resultat av högsta kvalitet i den snabbt föränderliga världen av CX och kommunikationen kring detta.